Låt semesterns närvaro stå modell för din arbetsvardag!

Hoppas att du har haft en skön och roliga semester. Kanske har du använt den för att vila upp dig eller kommit på en hel del nya och roliga idéer inför hösten. Eller så har varje dag bara varit ett äventyr utan planering och tanke på varken framtid eller dåtid, en mindful semester.

Nedan inlägg skrev jag för två år sedan under rubriken när vardagen blir semester. Och om jag kan inspirera dig till något nytt nu inför hösten är att använda semesterns tempo och närvaro även i din arbetsvardag. Om du tycker det känns omöjligt kontakta gärna mig så kan vi se hur det skulle vara möjligt just i ditt liv med dina förutsättningar.

När vardagen blir semester
En doft som sveper förbi, en vindil som smeker din kind och värmen som omsluter dig. Tillsammans lugnar intrycken dina trasiga nerver.

Semester, Närvaro Låt semesterns närvaro stå modell för din arbetsvardag!
Du ser solens strålar som letar sig ner mot havet och reflekterar de små krusningarna i vattenbrynet.

Du lyfter på huvudet och blickar ut över din omgivning! Dina ögon möter en klarblå himmel. Du ser solens strålar som letar sig ner mot havet och reflekterar de små krusningarna i vattenbrynet.

Första dagen på semestern och precis allt är möjligt! Du glömmer alla måsten och plötsligt verkar jobbets plågor så avlägset och var det verkligen så illa?

Du står där och bara är, närvaron är total. För varje sekund kan du känna kroppen slappna av. Axlarna sjunker ner från öronen, andningen blir djupare och dina panna slätas ut.

Du kanske noterar hur du har gått och bitit ihop, när underkäken helt plötsligt faller ner och ger plats för ett djupare andetag. Du njuter och etsar in ögonblicket djupt i ditt minne. Du lovar dig själv att aldrig mer stressa!

På väg hem, planet mot Arlanda/Landvetter/Sturup eller tåget/bilen. Det vi kallar verkligheten börjar gör sig gällande. Du upptäcker att du har 300 obesvarade mail, några missade samtal. Och du ser framför dig hur mycket du måste jobba igen för att få bort den hög som samlats på ditt skrivbord. Och ju närmare hem du kommer så är du tillbaka i det tillstånd som kroppen befann sig i innan semestern. Spänd kropp och korta andetag. Ansiktet speglar en lätt panik istället för det lugn som du har varit i under semesterns dagar. Jobbet känns som en oändlig sträcka av att inte räcka till och upprepningar. Minnet som du planterade är nu bara en dröm! Och du undrar om semestern verkligen hände eller var det bara en illusion?

Vad är verklighet och vad är illusion, måste vi åka bort, ha semester för att uppleva en tillvaro som är lugn och utan stress? Kan vi ha samma känslor och närvaro i vardagen?

Ja säger jag och det som stöder min påstående är att din kropp och ditt andetag redan vet hur den ska slappna av och vara närvarande om den bara får tillåtelse. Hur tänker du, det känns ju omöjligt med allt som “måstes” göra. Hur ska du få tid att göra alla avslappningsövningar, yoga eller allt annat som alla pratar om! Tiden räcker ju inte ens till för det som redan är planerat och lägga in ytterligare uppgifter i schemat, även om de så är 5 min, går inte!

Låt semesterns närvaro stå modell för din arbetsvardag!
Pröva Mindful Måndag

Så hur gör du då? Närvaro och andas är första steget. Och praktisera gärna i ett redan existerande tillfälle. Välj ut en dag och tid när eller hur spelar mindre roll. T.ex kan du välja en helt vanlig måndagsmorgon.

Mindful Måndag
Kanske ser det ut så här! Klockan ringer du stänger av klockan! Börja andas, drar in ny luft i lungorna och bara noterar att en ny dag har börjat. Känn värmen från sängen när du stiger upp. Känn kylan på golvet och hur de känns att förflytta fötterna till ett par varma tofflor. Bara observera, inte planera eller lägga värderingar i det du gör. Du rör dig mot köket och observerar eventuella ljusstrålar som letar sig in genom fönstret, eller kanske hör du regnets droppar som formar sig till musik? Fortsätt andas, fortsätt observera din färd mot köket. Väcka barnen se deras ansikten när de sakta vaknar till samma dag som du precis vaknade till. Möt deras yrvakna ögon med ett djupt andetag. Du äter frukost; känner dofterna av kaffet/teet, smakerna av maten. Observera om du äter fort eller långsamt? Känn andetaget oavsett om det är en morgon med harmoni eller med bråk och frustrationer. Värdera inte situationen se den precis som den är och var observant på det som händer utan att längta till en annan verklighet. Stanna i närvaron. Behandla måndagsmorgonen på samma sätt som du gör med den första morgonen på semestern. Se situationen, andas situationen och känn dess närvaro.

Genom att införa närvaro och medveten andning i det du gör hamnar du automatiskt i det som kallas nuet. I nuet får du tillgång till dig själv, ditt djupa andetag och din styrka och energi. Och allt detta även om du är trött! Trött är ett naturligt tillstånd och genom att tillåta och inte önska dig ett annat tillstånd blir du tillåtande mot dig själv och lägger inte onödig energi på att bekämpa tröttheten. Dvs. du får mer energi över genom att tillåta än att slåss emot, vilket även gäller andra områden och känslotillstånd. I nuet minskar stressen och frustrationen av att inte räcka till.

Så ge dig själv gåvan att andas och att vara närvarande. Låt varje dag ha samma gyllene ton som första dagen på semestern.

 

Vill du ha fler tips på hur mindfulness och medveten närvaro kan förbättra din vardag så prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev. Eller kontakta mig på jane.skullman@mindfulbusiness.nu

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s