En bra ledare vet vikten av att kunna leda sig själv!

Vad är ett bra ledarskap
Ett bra ledarskap enligt Peter F.Drucker som ses som upphovsmannen till det ledarskap som praktiseras av många företag idag är att kunna leda sig själv! Att kunna leda sig själv är första steget på ledarskapstrappen och något du bör behärska innan du ger dig på att leda företag eller andra människor. Och när du har ett bra ledarskap så har du även är nyckeln till ett hälsosamt och blomstrande företag enligt Drucker´s management filosofi.

Good management originates with managers who have learned to manage themselves before they manage anything else.
Good management originates with managers who have learned to manage themselves before they manage anything else. – Drucker

Att leda sig själv
Motsatsen till att kunna leda sig själv är att tappa fokus, styras av impulser både utifrån och inifrån, att gå på autopilot och fångas av dagens tempo utan egen riktning.

Att kunna leda sig själv är att hålla fokus och vara närvarande i det som händer. Vara medveten om dina reaktioner, bra som dåliga. Och förutom att du vet om dina reaktioner så kan du i ditt ledarskap välja hur du vill agera. Att ha en plan för dagen och hur du ska genomföra den. När tempot går för fort eller att du har kört fast så vågar du ta en paus för att hämta ny energi och se utmaningen från ett nytt perspektiv.

Att kunna leda sig själv ökar din förståelse för att leda andra och förutom att du blir mer närvarande och fokuserad i ditt ledarskap så blir du även mer empatisk mot de du leder. Och idag både forskar och skrivs det mängder om fördelarna och vinsterna med ett empatisk och medkännande ledarskap. Bland annat har tidningen chef skrivit om ämnet – Medkänsla i ledarskapet lönar sig mer än du tror.

Jeremy Hunter
En man som vet mycket om både att leda sig själv och empatisk ledarskap är Jeremy Hunter. Jeremy Hunter är lärare på Claremont Graduate University – Peter F. Drucker & Masatoshi Ito Graduate School of Management där han lär ut hur du kan leda dig själv genom medveten närvaro och mindfulness träning. Och Hunter precis som jag själv på Mindful Business lär inte ut Mindfulness som en sätt att bli av med stress eller att slappna av utan som ett strategisk affärsverktyg som får både dig och ditt företag att växa.

Läs mer om Hunters arbete på CGU och vilka effekter du som ledare får genom att träna mindfulness – Why mindfulness matters! 

 

Vill du ha fler tips och idéer hur du kan få både dig själv och ditt företag att växa. Prenumerera på Mindful Business nyhetsbrev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s