Fem tips till bättre minne!

Vem vill inte ha bättre minne? Antingen för att kunna briljera i att komma ihåg eller för att det är praktiskt! Praktiskt i den bemärkelsen att komma ihåg vad jag har läst eller hört för att kunna föra informationen vidare. Eller bara komma ihåg var jag har lagt mina bilnycklar eller vad var det nu jag skulle ta med till jobbet?

Fem tips till bättre minne!
Otillräckligt med minne?

Ett bra minne hjälper oss även vid inlärning av nya saker och underlättar vår vardag i största allmänhet. Så här kommer fem konkreta tips hur du kan öka din minneskapacitet.

1. Sov
Vi sover alldeles för lite vilket bland annat hämmar vårt minne, så en god natts sömn hjälper dig till bättre minne. En tidigare studie som är gjord på California- University visar även att sova middag har påverkan samt att sova efter inlärningstillfället kan ge en högre effekt för att komma ihåg det man precis har lärt sig. ”– Man kan säga att hippocampus, där minnena först präglas in, under sömnen har en dialog med hjärnbarken, där minnena sedan lagras. Samtidigt rensas hippocampus så att den kan lagra in nya minnen. Om man inte sover får man samma effekt i hippocampus som när inkorgen är full på en dator, säger Matthew Walkers.Utdrag från DN den 28 feb – 10 läs hela artikeln här.

2. Ta en promenad
Forskning visar att minnescentrum i hjärnan blir större hos äldre som promenerar raskt och regelbundet – och att förändringen är tillräckligt stor för att motverka den minskning av hjärnvolymen som kommer med åldern. Det räckte med tre raska promenader i veckan för att försökspersonerna såväl skulle få bättre resultat på minnestest som öka storleken på sitt hippocampus, en del av hjärnan som styr bland annat minnesfunktion. Källa och text suntliv.nu, läs mer om undersökningen här.

3. Meditera
Meditation och minne är nära samman kopplat. Forskning visar att meditation förändrar den fysiska strukturen i hjärnan på ett positiva sätt. Bland annat i förbättrad uppmärksamhet och minne. I en studies om gjordes vid Massachusetts General Hospital i Boston visade att regelbunden meditation gör att hjärnans cortex stärks. Enligt studien, uppstår förändringen genom att blodkärlen vidgas och blodflödet i regionen ökar. Hjärnans yttre cortex är bl.a. ansvarig för mentala funktioner som koncentration, inlärning och minne. Även hjärnans hippocampus påverkas av meditation som vi i punkt två lärde oss även det är en del som styr vårt minne. 

4. Minnesträna
Mattias Ribbing är 3-faldig svensk mästare i minne. Citat från hans hemsida ”Jag började minnesträna för att jag var trött på att glömma bort intressanta saker jag läst som jag ville komma ihåg. Praktisk nytta i vardagen har alltid varit mitt fokus i minnesträningen. Här är Mattias knep för bättre minne.

5. Sluta stressa
Kanske viktigast av allt se till att du behåller det minne som du har. Stress har visat sig vara en av de stora bovarna när det gäller försämrad minneskapacitet. En lagom stressnivå gör att funktionerna fungerar på topp i hjärnan. Men när stressnivån går över den optimala nivån börjar  arbetsminne och koncentration försämras säger Cecilia Stenfors, stressforskare på Stockholms Universitet i en intervju med SVT. Läs hela intervjun här!

För fler tips och spaningar, prenumerera på Mindful Business inspirationsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s