Därför är mindfulness effektivt vid arbete med värderingar och kulturförändringar.

När vi vill ändra värderingar och kultur för att de ska passa en ny företagsstrategi behöver vi titta på vårt eget och företagets beteendemönster. Stöder det nuvarande beteendet mina värderingar och stöder företagets kultur den nya vägen framåt?

Därför är mindfulness effektivt vid värdegrunds- och kulturförändringar.
Därför är mindfulness effektivt vid värdegrunds- och kulturförändringar.

Förutom att ta sikte på nya och önskvärda beteenden så skiftar dessutom vårt beteende även inför själva förändringen, i hur vi tänker och hur vi känner. Förändringen kan väcka alla möjliga känslor som oro, ångest, eller nyfikenhet.

Vår roll som ledare
Som ledare borde vi alltid söka efter effektiva sätt att underlätta arbetet med värderingar och kulturförändringar. För oss själva, våra medarbetare men även hur de nya påverkar relationen med våra kunder och våra affärer.

Att gå igenom en förändringsprocess har sitt eget förlopp med motstridiga känslor inför det nya, informationsglapp och ibland även otydligt ledarskap. Uttrycket att det sitter i väggarna kan bli en av de parametrar som får den nya kulturen och dess värderingar att stjälpa.

Kan vi underlätta arbetet
Kan vi underlätta arbetet och minska motståndet inför förändringen med hjälp av vår hjärna och vårt nervsystem som ligger till grund för tankar och beteenden. Kanske behöver vi skapa förståelse för vad som händer i vår hjärna när den utsätts för något nytt. Om vi ser det som ett hot eller om vi ser det som en möjlighet. Om vi ser det som ett hot, vilket stöd får vi att ta oss igenom och bearbeta hotet. Vi kanske börjar känna oro som leder till stress vilket leder till att vi blir defensiva och aggressiva. Stressreaktionen är kroppens sätt att göra sig redo att handskas med det som stressade oss. Och upplever jag den nya värderingen och kulturförändringen som ett hot så kommer min kropp och mitt beteende att reagera negativt mot det nya.

Att aktivt påverka vår hjärna
Men vad händer om vi istället aktivt går in och påverkar vår hjärna. Påverkar genom att observera vårt eget beteenden och hur våra tankar leder oss till ältande och oro. Kan vi på så sätt lära oss att kontrollera de känslostormar, motstånd och stress som uppstår som en reaktion mot det nya?

Vi vet sedan länge att mindfulness är ett effektivt sätt att sänka oro och stressnivåer genom dess påverkan på vår hjärnas struktur. Mindfulness hjälper oss även att vara öppna och icke dömande inför det som är. Att använda mindfulnessövningar när du arbetar med att värderingar och kulturarbete kan ge dig och din organisation precis den transformation som ni behöver. En transformation som påverkar individen inifrån och ut. En förändring i hjärnans funktioner som sedan avspeglas i det nya beteendet för dig för företaget och alla medarbetare.

För fler tips och spaningar, prenumerera på Mindful Business nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s