Digital distraktion hotar företagets produktivitet och minskar intäkterna!

Digital distraktion hotar företagets produktivitet och minskar intäkterna!
Digital distraktion

Det finns idag fantastiska möjligheter att skapa nya affärsrelationer och koppla samman världsmarknaden med digitala plattformar. Men möjligheten leder även till digital distraktion som hotar företagets produktivitet och minskar intäkterna.

Då vi idag jobbar i miljöer där distraktion snarare är regel än undantag så finns det hög risk att att förlora pengar genom minskad effektivitet trots att det är just det våra digitala plattformar ska hjälpa oss med. Läste någonstans att det idag är vanligare att bli avbruten genom vår digitala kommunikation än av kollegor som vill fråga oss något.

Det tar 15 min att återfå fokus
En studie genomförd av Harmon.ie visade att 45 % av medarbetarna bara kunde jobba i cirka 15 minuter innan nästa digitala distraktion. 32 % svarade att de hade cirka 30 minuter mellan distraktioner och endast 23 % påstod att de kunde jobba mer än 60 minuter utan avbrott. Och då det tar 15 min att återfå fokus efter att ha blivit avbruten enligt en studie som Microsoft har gjort så kan vi se att mer än hälften av oss i princip inte får något gjort om dagarna. Att jobba i en miljö där digital kommunikation är central kräver disciplin och en förmåga att öka det egna fokuset.

Och vår hjärna är som mest fokuserad och fungerar som bäst, framförallt vid mer kvalificerade uppgifter, när den får rikta uppmärksamheten åt en sak i taget.  Tänk dig att din hjärna är som din dator, när du har fler program öppna samtidigt så jobbar datorn mer ineffektivt och långsamt. När du stänger när flertalet av dina program och bara jobbar med ett program i taget så kan du nyttja datorns kapacitet fullt ut. Studier visar även att du blir mer nöjd över ditt arbete när du ger det 100% fokus.

Mindfulness och andra enkla tips som ökar fokus och med det företagets produktivitet

  • Sätt upp dina egna regler för hur ofta du kollar din e-post.
  • Stäng av alla notiser om nya meddelande i din dator och i din telefon.
  • Stäng av ljudet på din mobiltelefon när du vill skapa extra fokus och låt telefonsvararen ta emot samtalet.
  • Använd tysta rum där du kan jobba helt ostört både från digitala distraktioner och kollegor
  • Se över dina arbetsvanor och identifiera vad som återkommande gör att du tappar fokus.
  • Om du har behov att scanna av alla dina sociala medier konton, fråga dig varför och gör aktiva val istället för att göra besöken på impuls.
  • Mindfulnessövningar ökar din kapacitet till fokus med 30%.

 

För fler tips, exklusivt nyhetsbrev om mindfulness för företag, prenumerera här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s