Så undviker du att bli ett kommunikationsmonster!

De flesta av oss vill vara goda kommunikatörer och det är även en förutsättning för att leda och utveckla team. Vill du få någon att förstå värdet av din tjänst eller produkt så är det alltid bra att kunna tala väl. Och i de flesta marknads- och ledningsutbildningar ingår retorik och kommunikation som en viktig del. Men vad händer med den kunskapen när arbetsbelastningen ökar och du blir stressad?

Så undviker du att bli ett kommunikationsmonster!
Kommunikationsmonster!

Därför blir du ett kommunikationsmonster
Under hög arbetsbelastning och stress försämras vår kommunikationsförmåga avsevärt och det finns neurobiologiska orsaker till detta. När vi står under stress och högtryck triggas vår kamp- och flyktreaktionen igång. Reaktionen aktiveras av vår amygdala som är en ren reflex för vad vi upplever som hot och fara.

Utmaningen är att vårt varningssystem som gör oss alerta inför faror och hot inte har förändrats under de senaste 100.000 åren, det är inte så ofta vi möter rovdjur i form av lejon eller krokodiler på våra kontor! Men förändrats har däremot vår arbetsmiljö gjort, framförallt har teknik och alla våra digitala kommunikationsvägar gett oss en ny verklighet. Så hotet idag är snarare psykologiska där vår hjärna inte hinner med då den t.ex. får bearbeta stora mängder information under allt för kort tid. Eller att du växlar mellan olika arbetsuppgifter samtidigt som dina kollegor kommer med frågor som du förväntas svara på och du börjar känna att du inte räcker till och aldrig kommer att klara uppsatta deadlines!

Precis där och då blir vår prefrontala cortex kapat av amygdalen som reagerar på instinkt istället för att respondera med närvaro och fokus. Din kommunikationsförmåga har försämrats avsevärt och risken att du blir missförstådd är stor.

Hur kan jag då undvika att bli ett kommunikationsmonster som reagerar på primitiva instinkter  istället för att respondera till det situationen kräver. Regelbunden mindfulnessträning ger dig bland annat en tjockare prefrontal cortex som hjälper dig att hitta lugn i utsatta situationer där vi behöver hitta vårt inre fokus. Med inre fokus blir det lättare att kommunicera till den situation som är och med det lösa de problem som eventuellt har eller kan uppstå.

Med regelbunden träning menas ca 10 – 15 min om dagen där du riktar fokus inåt och bara låter dig vara i nuet. Vill du veta mer om medveten kommunikation boka en föreläsning eller läs mer här!

 

Exklusivt nyhetsbrev om mindfulness för företag, prenumerera här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s