Tre steg som sänker kostnaderna för företagets ohälsa

Har de senaste dagarna satt mig in våra de ökade kostnaderna för ohälsa.Ohälsa Vad är det som påverkar ohälsa och hur kan vi vända trenden. Och vi behöver vända trenden då det kostar både i pengar och i hur vi hushåller med våra mänskliga resurser.

Försäkringskassan räknar att kostnaderna för ohälsa under 2014 kommer att uppgå till 26 miljarder mot föregående års kostnad på 23,9 miljarder. Utvecklingen ligger i linje med de senaste decenniet då kostnaderna för ohälsa stiger med ca 10% varje år. Orsaken är framförallt stressrelaterade ohälsa och psykisk ohälsa.

Sjukfrånvaron kostar 74 miljarder per år!
Det är inte bara för staten som ohälsa kostar pengar, på våra största företag kostar sjukfrånvaron 74 miljarder per år uppger Dagens industri i en artikel från 31 mars i år. De skriver även att vi behöver tidiga insatser på våra företag för en bättre hälsa och en bättre ekonomi.

11 mars iår publicerad jobbhälsobarometern Jobbhälsoindex, delrapport 3 som visar att jobbhälsoindex sjunker i Sverige. Rapporten säger ”De anställda upplever att arbetsförhållanden som påverkar hälsa och arbetstillfredsställelse var sämre 2013 jämfört med tidigare år.” I rapporten kan du även läsa att dålig arbetsmiljö verkar gå hand i hand med ökad sjukfrånvaro. Läs hela rapporten här.

63 miljarder dollar i förlorad produktivitet.
I en amerikansk studie som Harvard Medical School har gjort hittar jag mer skrämmande läsning. T.ex. så kostar sömnproblem 63 miljarder dollar i förlorad produktivitet. Inte för att de lider av insomnia och är sjukskrivna utan för att de inte hinner med på grund av trötthet.

Så sammanfattningsvis så är en av de största orsakerna till den ökade ohälsan att vi stressar mer vilket ibland blir så påtagligt att det går ut över vår sömn. Att stressen ökar har många olika orsaker bland annat vår digitaliserade livsstil med ett överflöd av information, arbetsmiljön med öppna kontorslandskap och att färre ska göra mer.

Och förutom att det för den enskilda individen kostar och sänker livskvaliteten så påverkas även våra företag i både ökade kostnader och minskad produktivitet. Så vad kan vi göra för att vända trenden. En start är följande tre steg som sänker kostnaderna för företagets ohälsa

1. Ge plats för tystnad och egen tid.
De flesta arbetsplatser har idag öppna kontorslandskap och vi sitter så att andra kan nå oss precis närsomhelst. Studier visar att kontorslandskap ger upphov till stress och minskad produktivitet. De finns även uppenbara fördelar med kontorslandskap som gemenskap, kunna bolla frågor utan att sätta sig i möten mm. Att då kunna erbjuda tysta rum för medarbetar som som vill kunna fördjupa sig och fokusera är ett steg att förbättra arbetsmiljön.

2. Yoga och meditation
De flesta arbetsplatser erbjuder idag friskvårdsbidrag vilket är positivt. Och några företag har tagit ett steg längre då de ser fördelarna med att erbjuda yoga och meditation som en hygienfaktor. Bland annat  har försäkringsbolaget Aetna tagit in yoga och meditation vilket har reducerat kostnaderna för ohälsa med hela 7%. CEO Mark Bertolini säger att han även ser en ökning i medarbetarnas produktivitet och målmedvetenhet.

3. Uppmuntra till sömn och vila
Det kan låta paradoxalt att som arbetsgivare uppmuntra till sömn och att vila. Men att ha personal som inte är utvilad är dyrt. Både för förlorad produktivitet men även för att det är lättar att göra fel när du är trött. Fler försök med 4 dagars vecka har gjorts med bra utfall både för personal och företag. Att se övertid som ett sätt att hinna med kan vara en start på en ond cirkel som bara leder till mer stress som kostar pengar istället för en utvilad och effektiv medarbetare som generera pengar.

Så låt oss gemensamt vända trenden både för bättre hälsa, mindre stress och effektivare företagande!

Exklusivt nyhetsbrev om mindfulness för företag, prenumerera här!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s