Förändringsledning som en del av vardagens ledarskap!

Under de senaste åren har jag varit med om både små och stora omorganisationer hos min tidigare arbetsgivare IDG. Och vi har inte varit ensamma, omorganisation verkar snarare vara regel än undantag för de flesta företag idag. Många branscher står under enorma utmaningar och vår digitala kultur tvingar oss till flertalet transformerande förändringar där vi inte riktigt vet vart vi landar.

Vad händer då med ledarskapet i en värld som ständigt förnyar sig och där nya affärsmodeller snabbt blir olönsamma på grund av att vi ständigt innoverar i ny teknik som gör vårt samhälle mer öppet och transparent. Vad behöver du som ledare för att ta ditt företag och dina medarbetare på den resa som är i konstant förändring? Vad behöver du för att kunna leda dig själv där din stabila plattform har blivit till gungfly?

change-management
Förändringsledning som en del av vardagens ledarskap!

När förändringarna är så stora och kommer så ofta kanske det inte längre räcker med de vardagliga ledarskapet, kanske behöver vi nya kunskaper och strukturer för att leda? Då vår omvärld byter skepnad i aldrig tidigare skådad hastighet, nya marknader öppnas som ställer krav på din affär vilket i sin tur ledare till att ditt företag och medarbetare behöver ändra organisation, kultur och beteende. Hur leder jag när varje dag bjuder på helt nya scenarion?

 

Vilket mindset har du?
En undersökning från IBM visare att de viktigaste utmaningarna vid en större och transformerande förändring är att hantera värderingar och mindset som nummer ett, kultur som nummer två och först på plats fyra kommer hårda faktorer som resurser. Och en förändring har större chans att lyckas och etableras när du lägger mycket tid på de mänskliga faktorerna.

Fråga dig själv, vad har du för mindset inför förändring, vet dina medarbetare om vilket mindset du har och vilket mindset krävs av dig som ledare för att driva igenom de förändringar ni vill göra? Vilken kultur har företaget idag och vilken kultur krävs för att ni ska lyckas i det nya läget? Samma med värderingar, stöder de nuvarande värderingarna den kommande framtiden om inte vad behöver vi göra för att hjälpa alla att anamma de nya?

Börja med dig själv
Eftersom vi vet att förändra andra är svårt så är det bra att börja med sig själv och föregå med gott exempel. Som en liknelse, barn gör inte som vi säger de gör som vi gör! Ett av de mer effektiva sätten att få syn på sitt eget mindset är att lära sig observera sig själv antingen via reflektion eller under meditation. Att observera sig själv utan att döma kan leda till aha-upplevelser som hjälper både dig som individen genom förändring men även gruppen och till slut hela företaget.

All varaktig förändring kommer inifrån! Hjälp dig själv eller hjälp dina medarbetare att titta inåt och bli medveten och närvarande kring de egna mindsettet. Få alla att svara på frågor som, vilka värderingar har jag och stöder det företagets förändring? Om inte, vill jag förändra mig och vad behöver jag för hjälp för att lyckas?

Och ett citat från Einstein får avsluta min spaning kring det nya ledarskapet! – Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi har skapat med det gamla sättet att tänka!

För fler spaningar och tips, exklusivt nyhetsbrev om mindfulness för företag, prenumerera här!  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s