Skaffa en personlig tränare för att optimera din hjärna

I vår digitaliserade kultur med informationsöverflöd, fulltecknade agendor är kraven enorma. För att orka ta rätt beslut kan pausen mellan inkommande information och utgående reaktionen vara skillnaden mellan ett bra och ett dåligt beslut! En av utmaningarna i vår kultur är att våra hjärnor helt enkelt inte räcker till. Vår hjärna som ska ta in och sortera informationen har inte förändrats under de senaste 100,000 åren. Förändrats har däremot vår arbetsmiljö gjort och vi kan behöva hjälp att hitta fokus och närvaro om vi inte har den disciplinen själva. Att vi ständigt är uppkopplade och där gränsen mellan arbete och fritid blir allt otydligare är en av bovarna till stress och känslan att inte räcka till.

Amygdala-hijack
Optimera din hjärna och slipp obehagliga överraskningar

Det här händer i din hjärna när du blir stressad
Hjärnans del som heter prefrontala cortex hör ihop med förmågor som att avstå från att följa impulser, samt komplexa kognitiva processer som att planera rörelser och handlingar. I detta område finns förmågan att fatta beslut och att anpassa sig till olika sociala sammanhang. Även medkänsla hör till detta område.
När vi utsätts för hårt tryck och stress hamnar vi i kamp och flykt läge som gör att vår tänkande del av hjärnan, prefrontala cortex kapas av den mer instinktiva delen, amygdala som helt saknar förmågan att kunna tänka klart. Amydalan finns för att vi ska överleva i extrema situationer där vi behöver reagera instinktivt. När amygdalan styr vår hjärna är risken hög att ta fel beslut och att bli missförstådd.

Att träna din hjärna kan optimera din prestation
Med regelbunden träning, t.ex. meditation har du lättare att hitta fokus då hjärnans prefrontal cortex blir tjockare och på så sätt kan hjälpa dig i utsatta situationer. Studier har visat att du kan öka ditt fokus med hela 30% med hjälp av mindfulnessövningar. Och varför skulle det inte vara lika viktigt att träna hjärnan som andra delar av vår kropp? För att fördjupa vår kompetens och bli konkurrenskraftiga går vi kurser och utbildningar. Och vi vet att om vi vill ha en stark och snabb kropp så behöver den fysiskt träning. Att investera i daglig hjärnträningen ger bland annat mer fokus, ökad kreativitet och närvaro. Och om inte det var nog så förbättrar du även ditt minne, du åldras långsammare och du minskar din stress. Det finns bara vinster med att träna hjärna!

 Så här kommer du igång!
1. Sätt dig bekvämt på en stol eller på golvet. Ryggen får gärna vara rak och sitter du på en stol så ha både fötterna i golvet.
2. Välj ett föremål som du kan observera under 10 min. Det kan vara din andning, hjärtslagen eller en kroppsdel. Du kan även lägga observationen på något utanför dig som musik eller punkt som du tittar på.
3. Var öppen och nyfiken på det som händer utan att förvänta dig att något ska hända. Och om det händer något gör ingen värdering eller en analys av det. Du kanske upptäcker att du andas grunt, att du har en kort eller lång utandning. Oavsett så fortsätt bara att observera utan att värdera om det du upplever är bra eller dåligt. Du behöver heller inte ändra på något eller analysera varför något är som det är. Bara notera vad du observerar och vad som händer i dig.
4. Att träna mindfulness är ingen prestation som du kan misslyckas med utan varje pass är oftast olik den andra. Och varje gång du upptäcker att du inte längre observerar din andning utan att du istället har svävat iväg i tanken så riktar du bara tillbaka uppmärksamheten. Det är det som är träningen,  varje gång du upptäcker att du har bytt fokus så riktar du tillbaka uppmärksamheten och du har då stärkt din förmåga att styra sinnet och tränat din hjärnkapacitet.

Ta hjälp av en personlig tränare
Ovan fyra instruktioner är allt du behöver för att komma igång och så lite som 10 min om dagen i åtta veckor kommer att ge effekt. Om du behöver hjälp att komma igång eller bryta gamla vanor för att skapa nya så kan du anlita en personlig tränare. När du tränar tillsammans med en tränare sätter ni mål på de områden som du tycker är viktiga. Och alla träningen är baserad på mindfulness och meditation. Mer information om det hittar du här!

För fler spaningar och tips, exklusivt nyhetsbrev om mindfulness för företag, prenumerera här!  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s