Det mänskliga samtalet.

Det roligast med att hålla föreläsningar är när den slutar att vara en envägskommunikation och istället blir till en dialog. En dialog där vi ställer frågor som berör oss själva, där svaren eller resonemanget både får mig och mottagaren att växa.

Har de senaste veckorna haft en intensiv föreläsningsperiod där jag har mött företag och skolor som alla har haft en sak gemensam, de består av människor! Låter ju alldeles självklart men oftast kanske vi bortser från just den mänskliga aspekten och pratar istället i termer som; resurs, grupp, team, personal, medarbetare, och ledning. Termer som gör oss till processer snarare än till människor.

Det mänskliga samtalet

Det mänskliga samtalet
Därför är det så intressant när vi börjar ställa frågor som visar på våra mänsklighet istället för att vara korrekta och spela efter reglerna. En förutsättning för att våga ställa dessa frågor är att det finns en öppenhet och acceptans i mötet. När vi känner acceptans från den som ska svara att hen inte kommer att döma oss så blir vi trygga att visa oss. Och det är precis då samtalet blir intressant och just mänskligt.

En av de saker jag fördjupar mig i när jag förklarar vad mindfulness är, är hur du kan förhålla dig till mindfulnessövningarna, dig själv och andra i olika situationerna. Attityderna består av – ett icke dömande, acceptans, tillit, tålamod, öppet sinne, släpp taget och att inte sträva. Och om du använder dessa attityder tillsammans med att vara närvarande i ögonblicket så kommer du att skapa det samtalsklimat som leder till det mänskliga samtalet.

Dialogen
Och jag försöker själv att använda alla dessa attityder när jag föreläser för att skapa en intressant dialog som får oss alla att växa. Några av de frågor och resonemang som dykt upp under mina möten och föreläsningar.

  • Det är viktigt att inte ta med sin egen negativa energi in på ett möte.
  • Hur gör du när du blir arg?
  • Att skapa ett öppenhet och tillit behöver inte börja hos chefen utan samarbetet blir vad du själv gör det till.
  • När jag slutar att vara i mina tankar så upptäcker jag att det finns något som jag vill undvika att vara i.
  • Rädslan kan bli en vän om du slutar att undvika den.
  • Men jag kanske inte alls vill vara med på det här mötet!
  • När du säger att jag ska göra ingenting, menar du verkligen ingenting då?
  • Hur kan jag kanalisera min ilska?
  • Ska jag förtrycka alla mina känslor?
  • Jag blir stressad av att sitta här och göra ingenting, ska det vara så?

Om du blir nyfiken på ett mänskligt samtal eller vill veta svaren eller bakgrunden till resonemangen så hör gärna av dig. Jag ser fram emot vår fortsatta dialog…

 

Vill du ha fler tips och idéer hur du kan få både dig själv och ditt företag att växa. Prenumerera på Mindful Business nyhetsbrev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s