Kvinnligt, manligt eller medvetet ledarskap?

Kvinnligt ledarskap
Kvinnligt , manligt eller medvetet ledarskap?

Igår satt jag i skolbänken och ämnet för dagen var resultatorienterat ledarskap. Lärare för dagen var Sophie Persson professionell styrelseledamot och styrelseutbildare på Agent A. Sophie hade som uppgift att guida oss genom olika perspektiv och vinklar på resultatorienterat ledarskap. T.ex att det är bra att ha en vision som företaget och medarbetarna kan ha som navigeringshjälp. Fördelar och nackdelar med balans scorecard och lean som verktyg för att nå visionen. Och framförallt vad är det som driver och motiverar en människa till att prestera. En otroligt intressant dag, framförallt då jag jämför den nya kunskapen med tidigare erfarenheter, vad kunde jag ha gjort annorlunda och vad gjorde jag bra. Det jag tar med mig från lektionen och som Sophie upprepade många gånger var att hitta sin egen ledarstil! Vilken ledarstil känns mest naturlig och vilket beteende gör dig mer autentisk och trovärdig.

Differentiering ökar lönsamheten
Anna Stenberg som är VD på WES – Woman Executive Search avslutade dagen och lyfte fram differentiering som ett sätt att påverka resultatet. Dvs att en arbetsplats som aktivt anställer olika ledare och hyllar jämlikhet och mångfald är både mer kreativa och lönsamma.

Jag gillade Anna´s öppning där hon snabbat konstaterade att det finns inget som heter kvinnligt ledarskap och att det är dags att sluta gnälla om orättvisorna och istället börja handla för ökad differentiering. Framförallt då det finns så mycket att vinna för företaget och dess slutresultat.  Anna presenterade även en undersökning som visade hur långt vi har kommit när det gäller att luckra upp rådande normer.  Bland annat tog den död på myten att kvinnor inte skulle vara intresserade att bli chefer eller att vi inte är resultatorienterade och drivna. Undersökningen visade istället att kvinnor är mer drivna och resultatorienterade än män!

Det finns inget kvinnligt ledarskap!
Det som fick mig att ifrågasätta mina tidigare tankar var bland annat några av de frågor som uppstod när vi fick informationen presenterad för oss. T.ex. om kvinnor som svarat på undersökningen var speciella på något sätt så att undersökningen inte var representativ för alla? Svaret är i detta fall irrelevant, diskussionen som blev är mer intressant och fick mig att inse att vi bygger våra antaganden efter rådande norm och erfarenheter. Eftersom det historiskt sätt inte har funnits som många kvinnor på toppositioner så har vi sämre erfarenhet av olika ledarstilar från kvinnor. Och vårt antagande har då blivit att kvinnor ledar på andra sätt än män! Men och ett stort men, finns det verkligen ett manligt ledarskap som alla män följer, dvs den ultimata manliga ledarstilen? Jag tror inte det och får stöd i den tron i det som Sophie lärde ut att det finns en mängd olika ledarstilar och att vi bör välja den ledarstil som passar oss bäst! Däremot tror jag att differentieringen kommer att locka fram nya ledarstilar som bygger på andra värderingar och normer än de som gällt tidigare. Så om vi lägger ner fördomar som begränsar och bli mer medvetna om våra tankar så gäller det oavsett om du är kvinna, man, 25 år, 54 år, född i de land du verkar eller född i ett annat land att hitta just den ledarstil som passar dig eller varför inte skapa en helt ny!

Medvetenhet ger ett högre inkluderande perspektiv
Förutom att informera oss och skaffa kunskap så är det bra att träna sig till att bli mer medveten om sina egna fördomar och tankar för att kunna förändra i rådande normer. Vad begränsar oss och vad lyfter oss? Och det fina med mer medvetande är att det även ger oss fler perspektiv än bara vårt eget. På engelska använder du ordet compassion som ibland översätts till empati och ibland till medkänsla. Ingen av de orden tycker jag riktigt förklarar vad compassion innebär. För mig står compassion för – att kunna se och sätta sig in i en annan människas perspektiv för ökad förståelse för dennes agerande och tankar. Jag behöver inte hålla med men jag kommer heller inte att döma den personen utefter mitt eget perspektiv. Utan jag öppnar mig för ett bredare perspektiv där jag ser nya möjligheter och lösningar som en start för förändring.

Att öka medvetenheten och compassion i vårt företagande är en del av min företagsvision och något som jag alltid försöker inkluderar i mitt eget ledarskap. Varje gång jag hittar en fördom hos mig själv så blir jag glad, det betyder att jag har lyckats odla lite mer medvetenhet och compassion i mig själv och att jag nu är redo att växa lite till som människa och ledare.

Vill du ha fler tips och idéer hur du kan få både dig själv och ditt företag att växa. Prenumerera på Mindful Business nyhetsbrev

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s