Meditation för ett aktivt liv!

När vi tänker på ordet meditation så verkar de flesta av oss se en bild av en person som sitter med korslagda ben, vilandes och i tystnad. Att meditation är något som gör en inåtvänd, passiv och frånvarande från den ”vanliga” världen.

Meditation för ett aktivt liv
I Yoga för dig´s monter kunde besökarna hitta en stunds vila.

Bilden är inte helt taget ur luften då många av oss har hört historier om människor som sagt upp sig från sina jobba för att åka till Tibet eller Indien och studera konsten att meditera och finna svar i tystnaden. Med det finns även en annan sida av meditation, den att hitta balans mellan positiv och negativ stress. Att kunna vara aktiv med ett högt tempo utan att bli utbränd eller skapa onödig ångest i vårt samhälle som är byggt på distraktioner och val!

Meditation för ett aktivt liv!
Jag har själv mediterat sedan jag var 14 år och trots att jag älskar att ha alldeles för många projekt i luften så känner jag mig sällan stressad vilket är en av vinsterna med att meditera dagligen. Att hitta en tid där jag kan sitta och hitta andningen, stillheten och bara vara närvarande med mitt andetag i en 10 – 15 min är en förutsättning för de liv jag vill leva utan att jag går sönder eller tappar balansen. Och förutom den dagligen meditationsstunden så söker jag små stunder där jag kan checka in med mig själv och se var jag är och ifrågasätta om jag verkligen har bråttom! För lite ironiskt så är en av de första symptomen på stress upplevelsen av tidsbrist.

Att hitta balans
Torsdag till söndag så jobbade jag på livsstilsmässan Allt för hälsan ute i Älvsjö ett samarbete med tidningen Yoga för dig. Jag höll där två föreläsningar om dagen och två av kvällarna så tog ett av mina andra intresse över, konsert och livemusik så jag kan lugnt säga att aktiviteterna avlöste varandra och tempot var högt. På mässan pratade jag om mindfulness utifrån olika perspektiv. Det egna ledarskapet – att känna sina styrkor och svagheter, meningsfulla möten och hur du kan bli mer kreativ. Och under dessa föreläsningar tillsammans med alla intressanta samtal och möten så får jag ingen bekräftat att jag skulle inte kunna ha det tempo jag har utan att bli stressad om jag inte regelbundet hittade balans och närvaro i mig själv genom att meditera.

Det finns inget självändamål med högt tempo men om du är som jag och vill vara aktiv och trivs när det händer många saker så kan jag helt klart rekommendera meditation som ett redskap för att hålla balansen mellan positiv och negativ stress. Förutom att jag sällan känner mig stressad så är jag även närvarande och fokuserad i det jag gör vilket för mig betyder att jag minns både samtalen och stämningen i det som hänt långt efter att det har tagit slut!

Hör gärna av dig om du vill veta mer hur just du kan finna balans och bli av med negativ stress i ditt aktiva liv!

Vill du ha fler tips och idéer. Prenumerera på Mindful Business inspirationsbrev!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s