Bli smartare genom att låta dina tankar vandra.

I vårt tankesamhälle där idéer, koncept och nätverk är hårdvaluta så har vikten att träna vår hjärna blivit högst aktuell. Mats Lindgren CEO på Kairos Future gav 2012 ut boken, 21st Century Management – Leadership and innovation in the thought economy, där han menar att framtidens vinnarna i vår nya tanke ekonomi är de företag som kan skapa de mest spektakulära koncepten och flest antal aha´s per timma. Och vem vill inte bli smartare rent generellt och se lösningar på de utmaningar som framtiden erbjuder oss.

Ny forskning
Därför glädjer det mig att kunna presentera ny forskning från St Olavs Hospital i Trondheim, Norge som tyder på att meditation är bra för fler saker än att bara sänka din stress. Det här kom forskningslaget fram till efter att ha studerat hjärnaktiviteten hos olika individer med hjälp av en MRI- scanner under olika typer av meditation.

De vänstra bilder visar hjärnan under koncentrerande meditation, medan bilderna till höger visar hjärnan under icke-styrande meditation
De vänstra bilder visar hjärnan under koncentrerande meditation, medan bilderna till höger visar hjärnan under icke-styrande meditation
  • När du låter ditt sinne vandra istället för att du koncentrerar dig låter du hjärnan processa fler tankar.
  • Att låta ditt sinne vandra är effektivare när du ska tömma huvudet på tankar än när du koncentrerar dig.
  • Meditation aktiverar delar av hjärnan som enkla avslappningsövningar inte kan åstadkomma.
  • Under meditation bearbeta du fler idéer och känslor än när du bara vilar.

Inom meditation finns det flertalet tekniker t.ex. Zen, buddhistiska (bl.a mindfulness) och transcendental meditation vilket kan delas in i två huvudgrupper som kallas ”koncentrerande” meditationer där personen fokuserar på andning och specifika tankar och ”icke-styrande” meditationer som tillåter sinnet att vandra som den vill.

Dr Jian Xu, St Olavs
Dr Jian Xu, St Olavs

Dr Jian Xu, St Olavs: ”Jag blev förvånad att aktiviteten i hjärnan var störst när personens tankar vandrade fritt på egen hand, än när hjärnan arbetade för att bli mer fokuserad.” ”När försökspersonen slutade att göra en specifik uppgift och övergick till att inte göra något speciellt så ökade aktiviteten i den del av vår hjärna som processar tankar och känslor.

Svend
Professor Svend Davanger, Oslo universitet

Professor Svend Davanger, Oslo universitet: ”Undersökningen visar att icke-styrande meditation tillåter mer utrymme för att bearbeta minnen och känslor än under fokuserad meditation. ”Det är anmärkningsvärt att en mental aktivitet som icke-styrande meditation ger en högre aktivitet i denna delen för minne och känslor än vid vanlig vila.”

Professor Svend mediterar själv och säger att meditation är en aktivitet som praktiseras av miljontals människor och att det är viktigt att vi tar reda på hur en meditation fungerar och påverkar vårt sinne.

Så bli smartare genom att låta dina tankar vandra!

 

För fler spaningar och tips, exklusivt nyhetsbrev om mindfulness för företag, prenumerera här!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s