Därför är det lönsamt att vara en hållbar och medveten ledare!

Därför är det lönsamt att vara en hållbar och medveten ledare!
Det är lönsamt att vara en hållbar och medveten ledare!

Förra veckan var jag på en föreläsning om utvecklande ledarskap. Ett ledarskap där vi som ledare tar ansvar för att skapa affärsresultat genom och via andra. Inte genom att peka med hela handen utan att se verkligheten som en social konstruktion där medveten kommunikation och dialog står i centrum. Där vi är intresserade av den andra och vi är även intresserade av att få våra medarbetare att växa. Och förutom att genuint intresse och medvetenhet skapar öppenhet och självförtroende så är det även lönsamt!

Hållbart är lönsamt.
Björn Söderberg VD och entreprenör som idag driver bolaget Fair Enterprise avslutar dagen med en mycket inspirerande och viktigt budskap. Björn åkte som 19-åring till Nepal där han ville få perspektiv på livet. Och med det nya perspektivet så såg han att hållbart är lönsamt. Björn har startat flertalet företag i Nepal som har hjälpt både landet och dess invånare ekonomiskt och han har hela tiden gjort det utifrån ett hållbart perspektiv.  Jag tänker inte återge hela hans föreläsning men några citat som ändå är tänkvärda får du med dig.

  • ”Fokusera på att öka effektiviteten istället för att minska kostnaderna!
  • ”Hjälp människor att bygga sin drömmar så hjälper de dig att få ditt företag att växa.”
  • ”Min mest lönsamma investering var att lära de anställda att läsa och skriva”
  • ”Det enda tillfället du kan göra något är här och nu!”
Vem är du
Medvetenhet är lönsamt

Medvetenhet är lönsamt
Inom det utvecklande ledarskapet ingår även det som kallas Emotionel Intelligence att kunna se den andras perspektiv och föra en dialog utan att hota, anklaga eller få den andra att känna sig kränkt. Emotionel Intelligence betyder även att du har en förståelse för dig själv och är medveten om dina svagheter och styrkor. T.ex. så är du medveten om hur du reagerar på stress och att du varken förtränger eller omedvetet smittar dina kollegor. Läs mer om organisatorisk stress här.

En annan duktig entreprenör och ledare är LinkedIn’s VD Jeff Weiner som schemalägger block av ingenting för att öka den medvetna närvaron och med det lönsamheten. Han har själv skrivit ett inlägg på LinkedIn om sin syn på ledarskap och varför det är mer effektivt att ha tid för ingenting än att sitta i möte hela dagarna. Orkar du inte läsa hela inlägget så kommer här några sköna citat.

  • ”not only were these breaks important, they were absolutely necessary in order for me to do my job,”
  • The buffer is the best investment you can make in yourself and the single most important productivity tool I use.”
  • But he says the most important reason to schedule nothing time is to ”just catch your breath.”

Fakta kring medvetet och hållbart ledarskap
Och om du fortfarande inte är övertygad att det är mer lönsamt att vara medveten och hållbar så läs artikeln The Hard Data on Being a Nice Boss. Artikeln säger bland annat att ledare som styr med hårdhet ofta tror att mer press på anställda kommer att öka utfallet. Men det de gör är i stället att öka stressen som i sin tur leder till lägre effektivitet och högre kostnader för frånvaro och ohälsa. När du är medveten och använder din EQ som en ledaregenskap så får du effekter som mer öppenhet, bättre samarbete, lägre stress, högre produktivitet och kultur som bygger på att hjälpa varandra.

Med andra ord så får vi börja inkludera EQ, medvetenhet, hållbarhet i värderingarna för både vårt företagande och vårt ledarskap. Inte bara för att det ger mer arbetsglädje och skapar en bättre värld utan för att det även är mer lönsamt!

Och är du inte ledare så finns det fortfarande ekonomiska anledningar till att använda den emotionella intelligensen. En ny studie visat att du får bättre betalt om du kan avläsa andra människor. Läs hela studien här – It pays to have an eye for emotions

Vill du ha fler tips och idéer hur du kan få både dig själv och ditt företag att växa. Prenumerera på Mindful Business nyhetsbrev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s