Du behöver uppgradera din hjärna till version 5:0 nu!

Vart jag än hamnar just nu så pratas det om hjärnan och de senaste upptäckterna inom neurovetenskapen. Området fullkomligt explodera och vi intresserar oss för hjärnans funktioner från olika perspektiv och framförallt hur vi kan förbättra och uppgradera våra hjärnor.

Din hjärna behöver upgraders nu
Du behöver uppgradera din hjärnan till version 5:0 nu!

Från det biologiska perspektivet så börjar vi se att vi kan förändra och förbättra vår hjärna med olika övningar och hur vi väljer att leva. Stress och utebliven sömn kan tex få hjärnans funktioner att försämras. Övningar som påverkar hjärnans funktioner positivt är tex promenader, lätt träning och olika mentala knep som meditation, mindfulnessövningar, minnesövningar mm

Vårt minne lurar oss
Inom det psykologiska perspektivet så ser vi att vårt beteende och reaktioner ofta är baserat på tidigare minnen och händelser. Läs mer här – artikeln är från tidningen chef. Vår hjärna är grymt duktig på att sortera intryck och lägga de i fack för att informationen ska bli lättare att hantera. När då mängden information ökar så hänger vår hjärna inte längre med och vi tar lätt fel beslut p.g.a. av att vi inte kan hantera all information och att vårt minne faktiskt ”lurar” oss! Vi kan även se det som att vi lever efter en mall som finns i minnet men som inte längre har något med det som händer nu att göra.

Hjärna för bra ledarskap
Även inom ledarskap- och organisationsteori så pratar vi mer och mer hjärna. Dels för att kunna ta bättre beslut, fokuserade och för att bli mer kreativ. Men även för att öka på vår sociala kompetens och EQ som man kanske främst förknippar med hjärtat men faktiskt ökar när du gör övningar som även tränar hjärnan. Naomi Eisenberger som är hjärnforskare på UCLA har kommit fram till att vår hjärna inte kan skilja på “social” smärta gentemot fysisk smärta. Dvs vi kan uppleva ett mail eller en uppmaning lika hotfullt som om det stod ett lejon vid vårt skrivbord. Att då ha en ledare som vet vad som händer både i den egna hjärnan och i medarbetarens ska absolut ses som en affärsfördel. Och vet denna person samtidigt hur man kan träna upp förmåga som EQ, assertiv kommunikation och visa vägen till öppenhet och samarbete håll hårt i den ledaren för det kommer att löna sig!

Ett annat perspektiv är framtidens teknik och de samhälle vi är på väg mot. Jag har fått en ny idol i Salim Ismail – grundare av entreprenörs- och framtidsuniversitetet Singularity University. I den här videon ger han en glimt av den framtid vi är på väg mot och varför vi behöver uppgradera våra hjärnor för att hänga med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s