Därför ska du lära dig att säga nej medvetet!

Ja - Nej
Att säga nej medvetet skapar balans!

Hur hanterar du livspusslet och eventuell stress som uppstår i vardagens alla åtaganden?  En god vana att börja med under 2015 är att medvetet säga Nej! Även om uppmaningen att säga nej kanske är årets absolut tristaste så kan det hjälpa dig skapa balans.

Det finns två aspekter som gör ordet nej mer lustfyllt och faktiskt kan hjälpa dig till mindre stress. Den första aspekten är medvetet och den andra är alla möjligheter.

Att omfamna livet
Om vi börjar med den andra aspekten – alla möjligheter – så är det oftast här stress kan uppstå eller känslan av att inte räcka till. Vi ska vara experter och alltid vara tillgängliga för jobbet. Fantastiska mammor och pappor med allt vad det innebär. Engagera oss för orättvisor och ha åsikter om allt. Och om inte det räckte så har vi idag förflyttat gränser där ingenting längre är omöjligt, vi reser, vi fördjupar oss, vi bygger ett eget hus eller förverkligar våra drömmar på andra sätt. Vi har verkligen lärt oss att omfamna livet och alla dess möjligheter!

För att kunna hantera alla dess möjligheter så behöver du känna in vad som är viktigt just för dig. Både i förhållande till dig själv och i förhållande till din omgivning. Att inte hoppa på alla möjligheter bara för att alla andra gör det. Utan bli en finsmakare på livet och lägga tiden på det som just du uppskattar. Och kanske börja ifrågasätta olika sanningar och normer. Vad är en bra förälder? Vad betyder det att ställa upp? Och om jag inte hoppar på den senaste trenden vem är jag då? För stressen uppstår först när jag upplever det som för mycket eller när jag tror att jag är på väg att tappa kontrollen. När jag gör utifrån mitt inre så uppstår både glädje och passion för det jag gör. Och visst kanske du blir trött ändå men då har du ordet nej till hjälp!

Att säga Nej medvetet
Den första aspekten medvetet, dvs att medvetet säga nej är den absolut viktigaste och den som kan hjälpa dig att både känna inre tillfredsställelse och mer lugn. För varje gång du säger Ja till något så säger du även nej till något annat. T.ex om någon frågar dig om du kan jobba över eller komma in tidigare på jobbet. Om du säger Ja vad säger du då Nej till? Och om du då inte är säker på vad som är viktigast just för dig så kan du själv skapa stress genom att säga Ja till det du tror att du måste säga Ja till. Och det finns ingen värdering här utan du bestämmer utefter dina förutsättningar och inre längtan vad som är viktigt för dig.

Medvetenheten hjälper dig att både säga Ja och Nej. Och när du använder medvetenheten i kombination med livets alla möjligheter så börjar ditt liv forma sig så att det passar dig. Det blir ditt liv och du tar tillbaka kontrollen över dina inre känslor. Ett medvetet Nej skapar mer balans, glädje och empati med dig själv.

Hur blir jag då mer medveten? Meditation och mindfulnessträning är ett sätt, att reflektera över sig själv och öppet nyfiken titta på sina vanor är ett annat sätt. Man kan göra det som en egen övning eller tillsammans med en mindfulnesscoach eller annan terapeut.

Vill du ha fler tips och idéer hur du kan få både dig själv och ditt företag att växa. Prenumerera på Mindful Business inspirationsbrev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s