Det här händer i din hjärna när du mediterar säger forskarna

Mindfulness och meditation är idag en trend som är på väg upp inom både hälsovården och som verktyg för att skapa en bättre arbetsmiljö och effektivare ledare. Så det är helt på sin plats att vara skeptisk och ifrågasätta om det fungerar eller om det bara är en hype?

(Under 2012 publicerades det 477 forskningsartiklar om effekterna av mindfulness. Källa mindfulexperience.org)
Under 2012 publicerades det 477 forskningsartiklar om effekterna av mindfulness. År 1980 var siffran 0. Källa mindfulexperience.org

Det positiva med skeptiker
När jag är ute och föreläser så möter jag ibland skeptiker som tycker att det rör sig om religion och att mindfulness har blivit en snygg paketering som ligger i tiden. Jag välkomnar kritiken och det är bra att den kommer fram. För det är just skeptikerns ifrågasättande som driver forskningen framåt.  Och ju mer forskning vi gör på området desto fler resultat kan komma fram där vi ser att meditation gör skillnad. Och varje gång ett positiva resultat blir publicerat så gör det att människor kan tillgodogöra sig verktygen. För om det finns ett verktyg som kan hjälpa oss bli mindre stressade och mer fokuserade borde vi då inte använda dessa? Framförallt när verktygen dessutom är helt gratis! Kostar gör det först när du tar hjälp av en coach, en bok eller en app!

Från nice to have to must have
Ett av de största centren för meditations forskning heter Center for Investigating Healthy Minds som är en del av University of Wisconsin-Madison. Där jobbar Neurologen Richie Davidson med att göra egna tester och samla in andras forskningsresultat för att kunna sammanställa vad som fungerar och vad som händer i våra hjärnor när vi mediterar. Idag tyder allt på att meditation 1) Ändrar din hjärna 2) ändringen är mätbar 3) och med nytt sätt att tänka så får du hjärnan att fungera bättre. Läs mer här!

En annan känd forskare, Sara Lazar från Massachusetts General Hospital tillsammans med en assistent från Harvard Medical School har dokumenterat hur meditation påverkar din självkontroll.

Översatt från Harward Business Review. – ”Personer som mediterar är överlägsna vid tester av självkontroll, de kan motstå distraktioner bättre och de svarar mer korrekt än personer som inte mediterar.”

I samma intervju avslutar skribenterna Christina Congleton, Britta K. Hölzel och Sara W. Lazar med ett mycket tänkvärt citat! – ”Mindfulness ska inte längre ses som “nice-to-have” för ledare. Det är ett “must-have” ett sätt att hålla våra hjärnor friska, ett stöd för vår självkontroll och det förbättrar vår beslutsförmåga. Det skyddar oss även mot förgiftande stress”. Läs hela artikeln här

Vill du ha fler tips och idéer hur du kan få både dig själv och ditt företag att växa. Prenumerera på Mindful Business inspirationsbrev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s