Digital multitasking förminskar din hjärna!

Just nu får jag fler och fler rapporter som talar om de negativa effekterna av multitasking. Tidigare har forskare och organisationskonsulter kommit fram till att du inte får mer gjort eller blir mer effektiv att ha fler bollar i luften utan att du faktiskt blir mer ineffektiv.

Mer läsning – att multitasking gör dig mer effektiv är en myt!

Shrinking brain
Digital multitasking förminskar din hjärna!

Och om det inte var tillräckligt som underlag för att sluta göra två eller fler saker samtidigt så har forskarna nu kommit fram till multitasking inte bara gör dig ineffektiv det förminskar även din hjärna.

Din hjärna krymper
Den brittiska tidningen Daily Mail skriver hur hjärnan förändras och hur de ”grå luddet” krymper när du gör fler saker samtidigt. Artikeln bygger på en undersökning gjord av University of Sussex där en av forskarna säger -”Att samtidigt använda mobil, laptop och andra digitala enheter kan ändra strukturen i din hjärna.”  Och undersökningsresultat visar även att multitasking  ger effekter som; svårt att hålla fokus, dåligt minne, depression och ångest. Läs mer om undersökningen här! 

Även Svenska Dagbladet har publicerat en liknande artikel redan för ett år sedan där Larry Rosen professorn i psykologi vid University of California San Diego uttalar sig om multitasking och vårt användande av digitala hjälpmedel. I artikeln beskrivs han som en av världens främsta experter på våra digitala liv och har forskat i ämnet i 30 år.

Det behövs beteendeträning
Han säger enligt artikeln att den digitala multitaskingen påverkar våra hjärnor och hur vi blir sämre på att hålla uppe vår uppmärksamhet i längre stunder. Han pratar även om användandet som ett beroende och säger – ”Det behövs beteendeträning för att ta oss ur ett nästan pavlovskt beteende. Vi dreglar ju över våra telefoner.” Läs hela artikeln här.

Mer läsning – skaffa en personlig tränare för att optimera din hjärna

Teknik är bra och förenklar vår vardag men vi behöver självklart se upp med de negativa aspekterna tekniken tar med sig, multitasking är en av dessa aspekter. Så istället för att tekniken tar kontroll över dig se till att ta kontroll över tekniken!

Vill du ha fler tips och idéer hur du kan få både dig själv och ditt företag att växa. Prenumerera på Mindful Business nyhetsbrev

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s